kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb pszenny z mąką z samopszy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny chlebek. Przygotowany z dodatkiem mąki z samopszy i ziarnami słonecznika. Polecam do kanapek.

Chleb pszenny z mąką z samopszy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny z mąką z samopszy

 

  • 2 szkl mąki z samopszy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 op suszonych drożdży
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki słonecznika do ciasta
  • garść słonecznika do posypania
  • keksówka 23 x 9
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z mąką z samopszy
Wsypujemy do miski mąkę, suszone drożdże oraz słonecznik, sól i wlewamy ciepłą wodę, olej zagniatamy ciasto na chleb. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Do blaszki wkładamy papier do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wkładamy do blaszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. 

Smarujemy chleb zimną wodą i posypujemy pestkami słonecznika. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z i studzimy.
Chleb pszenny z mąką z samopszy
Wszystkie składniki na chleb wkładamy do miski.
Chleb pszenny z mąką z samopszy
Składniki na chleb mieszamy i zagniatamy.
Chleb pszenny z mąką z samopszy
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki.
Chleb pszenny z mąką z samopszy
Smarujemy wodą i posypujemy ziarenkami słonecznika.

Tagi:

pieczywo chleb