jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierwszy raz upiekłam taki chlebek odrywany z ziołami i pomidorkami suszonymi. Wyszedł pyszny, można go jeść samego tak odrywając po kawałku lub posmarowanego masełkiem. Polecam.

Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi

ciasto:

pasta:

  • masło 1/3 kostki
  • ząbki czosnku 3 szt.
  • natka pietruszki 1 garść posiekanej
  • koperek 1/2 pęczka
  • bazylia 2 łyżeczki pieprz do smaku
  • pomidorki suszone 1 mały słoiczek

Sposób przygotowania:

Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
Do miski przesiać mąkę pszenną typ 650, dodać sól, wybić jajko i zamieszać łyżką. Wlać olej i letnią wodę, wymieszać najpierw łyżką i później rękoma lub robotem z mieszadłem.

Wyrobione elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 - 60 minut ciepłe miejsce. w międzyczasie przygotować pastę do posmarowania.

Masło miękkie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i pomidorki suszone. Przyprawić do smaku pieprzem.

Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować przygotowaną pastą ziołową i pokroić na paski. Każdy pasek składać jak w harmonijkę i układać w blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut.

Upieczony wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.
Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
Do miski wsypać przesianą mąkę,drożdże instant suszone i szczyptę soli,zamieszać łyżką
Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
Wybić do tego jajo całe , wlać olej, wodę
Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
Następnie wymieszać i wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h
Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
Wyrośnięte wyjąć na stolnicę i rozwałkować prostokąt
Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
Posmarować ciasto pastą i pokroić w paski
Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
Pocięte ciasto w paski i układać skadać w harmonijkę i do brytwanki
Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 30 minut