Sposób przygotowania:
Chlebek odrywany z ziołami i pomidrkami suszonymi
Do miski przesiać mąkę pszenną typ 650, dodać sól, wybić jajko i zamieszać łyżką. Wlać olej i letnią wodę, wymieszać najpierw łyżką i później rękoma lub robotem z mieszadłem.
Wyrobione elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 - 60 minut ciepłe miejsce. w międzyczasie przygotować pastę do posmarowania.
Masło miękkie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i pomidorki suszone. Przyprawić do smaku pieprzem.
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować przygotowaną pastą ziołową i pokroić na paski. Każdy pasek składać jak w harmonijkę i układać w blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut.
Upieczony wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.
Wyrobione elastyczne ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 - 60 minut ciepłe miejsce. w międzyczasie przygotować pastę do posmarowania.
Masło miękkie wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, natkę pietruszki, koperek, bazylię i pomidorki suszone. Przyprawić do smaku pieprzem.
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować przygotowaną pastą ziołową i pokroić na paski. Każdy pasek składać jak w harmonijkę i układać w blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut.
Upieczony wyjąć z blaszki i ostudzić na kratce.