EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 246]

Jajko zapiekane w bułce, z szynką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące bułki z dużą ilością zdrowych ziaren, zapiekane z jajkiem, szynką, aromatyczną cebulką i serem, posypane świeżym, pachnącym szczypiorkiem to fajny pomysł na urozmaicone śniadanie w zdrowym stylu, które pozytywnie zaskoczy.

Jajko zapiekane w bułce, z szynką i serem

Składniki:

Jajko zapiekane w bułce, z szynką i serem

 

  • 4 bułki wieloziarniste
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 120g szynki wędzonej
  • 150g mozzarelli
  • 4 łyżki świeżego posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Jajko zapiekane w bułce, z szynką i serem

ETAP 1:

Z każdej bułki obciąć wierzch i wydłubać środek.

ETAP 2:

Mozzarellę zetrzeć na tarce, a szynkę pokroić w kostkę.

ETAP 3:

Cebulę i czosnek drobno posiekać zeszklić na oleju, dodać szynkę i chwilę jeszcze przesmażyć.

ETAP 4:

Do każdej bułki włożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem i szynką, starty ser i wbić po 1 jajku. Całość oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-16 minut aż białko się zetnie.

ETAP 5:

Gotowe bułki podawać posypane świeżym szczypiorkiem.