lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenny z otrębami żytnimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Upiekłam następny chlebek tym razem z otrębami i taki na dwie osoby można powiedzieć jedni]o dniowy bo zostanie zjedzony tego samego dnia. Taki około półkilogramowy chlebuś.

Chleb pszenny z otrębami żytnimi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb pszenny z otrębami żytnimi

Składniki:

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z otrębami żytnimi

Wykonanie:

Przygotowałam wagę kuchenną, położyłam na niej miseczkę i odmierzyłam przesianą mąkę, otręby żytnie cukier i sól. W drugiej misce rozpuściłam drożdże w ciepłej wodzie i wlałam do przygotowanych wcześniej składników. Zmiksowałam ( 7 minut końcówka hak) składniki, ciasto ładnie odchodziło od ścianek. Zostawiłam je na godzinę do wyrośnięcia( przykryłam ściereczką).
Po godzinie odgazowałam ciasto i przełożyłam do foremki silikonowej prostokątnej takiej na babkę, zostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.Nastawiłam piec na 200 stopni i piekłam 45 minut.
Wyjęłam i przełożyłam na kratkę do ostygnięcia.

Chleb pszenny z otrębami żytnimi.
Przygotowałam wagę kuchenną, położyłam na niej miseczkę i odmierzyłam przesianą mąkę, otręby żytnie cukier i sól.
Chleb pszenny z otrębami żytnimi.
W drugiej misce rozpuściłam drożdże w ciepłej wodzie i wlałam do przygotowanych wcześniej składników.
Chleb pszenny z otrębami żytnimi.
Zmiksowałam ( 7 minut końcówka hak) składniki, ciasto ładnie odchodziło od ścianek.
Chleb pszenny z otrębami żytnimi.
Zostawiłam je na godzinę do wyrośnięcia( przykryłam ściereczką).
Chleb pszenny z otrębami żytnimi.
Po godzinie odgazowałam ciasto i przełożyłam do foremki silikonowej prostokątnej takiej na babkę, zostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.