Chleb pszenny z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny pachnąco-chrupiący chlebek

Chleb pszenny z otrębami

Składniki:

Chleb pszenny z otrębami

 

  • Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 4 dag drożdży
  • łyżka cukru
  • kilka łyżek mleka
  • 4 łyżki oleju
  • około 0.5 l wody
  • sól
  • kminek
  • szklanka otrąb pszennych

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z otrębami
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski,zrobić wgłębienie w środku.W kubeczku rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka,wlać je w przygotowane zagłębienie i przysypać mąką.Gdy rozczyn wyrośnie,dodać sól,pozostałe ciepłe mleko i wyrobić ciasto.Dodać olej i porcjami otręby.Wyrabiać,aby równo rozprowadzić otręby w cieście.Odstawić ciasto,niech wyrośnie,a następnie rozłożyć do blach.Po powtórnym wyrośnięciu upiec.