Sposób przygotowania:
Chleb pszenny ze słonecznikiemWykonanie rozczynu:
Do szklanki z letnią wodą wkładam pokruszone drożdże i cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 2 łyżki mąki ( z tej odmierzonej 550 g) Zostawiam by wyrosły.
Wykonanie ciasta chlebowego:
Do misy wsypuje mąkę( najpierw ja przesiałam). Wlewam odmierzoną wodę letnią, wsypuje sól. Dodaje wyrośnięty rozczyn, wlewam oliwę z oliwek i wsypuje słonecznik. Całość wyrabiam mikserem końcówka hak koło 10 minut. Przekładam wyrobione ciasto na blat i przykrywam je duża misa szklana ( ciasto ma ciepło, szybciej wyrasta). Po godzinie ciasto jest już wyrośnięte, wyrabiam je jeszcze raz i przekładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Przykrywam je pokrywka na 30 minut by wyrosło. Po 30 minutach zdejmuje pokrywkę i wstawiam do nagrzanego pieca do 220 stopni. Zmniejszam temp do 190 stopni i piekę koło 45 minut spryskując co jakiś czas górę chleba woda( skórka będzie chrupiąca).