lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb pszenny ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Odpoczywałam i zbierałam siły na następne smakołyki. Dziś jest chlebek pszenny ze słonecznikiem. Pyszny i delikatny, słonecznik wyraźnie wyczuwalny.

Chleb pszenny ze słonecznikiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chleb pszenny ze słonecznikiem

Składniki na zaczyn:

 

  • woda letnia 200 ml

 

  • cukier 1 łyżeczka

Składniki na chleb:

 

  • woda letnia 120 ml

 

 

  • sól 1.1/2 łyżeczki

 

  • słonecznik łuskany 1.1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny ze słonecznikiem

Wykonanie rozczynu:

Do szklanki z letnią wodą wkładam pokruszone drożdże i cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje 2 łyżki mąki ( z tej odmierzonej 550 g) Zostawiam by wyrosły.

Wykonanie ciasta chlebowego:

Do misy wsypuje mąkę( najpierw ja przesiałam). Wlewam odmierzoną wodę letnią, wsypuje sól. Dodaje wyrośnięty rozczyn, wlewam oliwę z oliwek i wsypuje słonecznik. Całość wyrabiam mikserem końcówka hak koło 10 minut. Przekładam wyrobione ciasto na blat i przykrywam je duża misa szklana ( ciasto ma ciepło, szybciej wyrasta). Po godzinie ciasto jest już wyrośnięte, wyrabiam je jeszcze raz i przekładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Przykrywam je pokrywka na 30 minut by wyrosło. Po 30 minutach zdejmuje pokrywkę i wstawiam do nagrzanego pieca do 220 stopni. Zmniejszam temp do 190 stopni i piekę koło 45 minut spryskując co jakiś czas górę chleba woda( skórka będzie chrupiąca).

Chleb pszenny ze słonecznikiem 1
Do misy wsypuje mąkę( najpierw ja przesiałam). Wlewam odmierzoną wodę letnią, wsypuje sól.
Chleb pszenny ze słonecznikiem 1
Dodaje wyrośnięty rozczyn, wlewam oliwę z oliwek .
Chleb pszenny ze słonecznikiem 1
Odmierzam szklanką słonecznik i dodaję do reszty skadników .
Chleb pszenny ze słonecznikiem 1
Przekładam wyrobione ciasto na blat i przykrywam je dużą misą szklaną( ciasto ma ciepło, szybciej wyrasta).
Chleb pszenny ze słonecznikiem 1
Po godzinie ciasto jest już wyrośnięte, wyrabiam je jeszcze raz i przekładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką.
Chleb pszenny ze słonecznikiem 1
Piekę koło 45 minut spryskując co jakiś czas górę chleba woda( skórka będzie chrupiąca).