migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny domowy chlebek na zakwasie z duza ilości słonecznika. Bardzo go lubią a najlepiej smakuje z masełkiem.

Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem

 

  • 150 g aktywnego żytniego zakwasu
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g mąki orkiszowej typ 500
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 szklanki słonecznika

Sposób przygotowania:

Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Do miski wlać wodę, dodać zakwas oraz olej. Wymieszać. Następnie dodać sól i ziarna słonecznika, ponownie wymieszać. Następnie dodać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota lub też drewnianej łyżki. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 3-4 godziny. Im cieplej tym szybciej ciasto wyrośnie. Ja zimą ciasto odstawiam na stół, który stoi blisko kaloryfera, latem gdy jest ciepło po prostu stawiam w kuchni na szafce a gdy mamy taka pogodę jak teraz i jeszcze nie palimy w piecu to wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika lub też przy boku na kuchence na której gotuje obiad. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać aby je wygazować. Następnie przełożyć do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawić do wyrośniecia na kolejne 3-4 godziny. Gdy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 50-55 minut. Następnie chlebek wyjąć z foremki i odstawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Aby skórka na wierzchu nie była twarda solidnie posmarować wodą za pomocą pędzelka.
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Etap 1 Do miski wlać wodę, dodać zakwas oraz olej. Wymieszać. Następnie dodać sól i ziarna słonecznika, ponownie wymieszać.
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Etap 2 Następnie dodać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić ciasto za pomocą robota lub też drewnianej łyżki.
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Etap 3 Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 3-4 godziny.
Pszenny chleb na zakwasie ze słonecznikiem
Etap 4 Następnie przełożyć do natłuszczonej keksówki i ponownie odstawić do wyrośniecia na kolejne 3-4 godziny.