Sposób przygotowania:
Chleb razowy własnego wypieku
Wszystkie podane wyżej składniki wsypać do jednej miski, dość wysokiej ponieważ chlebka będzie dużo. Składniki wymieszać ze sobą dokładnie, następnie przykryć jakąś ściereczką i pozostawić na 12 godzin. Następnie po 12 godzinach chlebek włożyć do podłużnych blaszek.(wystarczą 2 blaszki, bo w 3 będzie za mało). UWAGA!!!! Jeśli chcemy piec chlebek ponownie należy zostawić pół słoiczka odczynu, czyli z tej miski odłożyć pół słoiczka tego rozczynu, z którego będziemy piec chlebek. Gdy chlebek będzie już w blaszkach, wierzch chlebka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać na wierzch słonecznikiem. Wstawić chlebek do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze 180stopni. (Już pod koniec trzeba pilnować, aby chlebek się nie spalił).!!!!!! ODCZYN, KTÓRY ODSTAWILIŚMY, NALEŻY WŁOŻYĆ DO LODÓWKI I MOŻE STAĆ BARDZO DŁUGO) SMACZNEGO:):):)
Magdusia1312