justyska88

justyska88

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Chleb razowy własnego wypieku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chlebek jest bardzo pyszny. A z masełkiem i pomidorkiem po prostu NIEBO W GĘBIE :)

Chleb razowy własnego wypieku

Składniki:

Chleb razowy własnego wypieku

 

  • 1 kg mąki żytniej
  • szklanka pestek słonecznika
  • szklanka otrąb pszennych
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka sezamu
  • szklanka siemia lnianego
  • 6 szklanek mąki krupczatki
  • 6 szklanek wody przegotowanej i letniej
  • sól
  • 3 łyżeczki cukru
  • zaczyn do chleba (można kupić w sklepie)

Sposób przygotowania:

Chleb razowy własnego wypieku
Wszystkie podane wyżej składniki wsypać do jednej miski, dość wysokiej ponieważ chlebka będzie dużo. Składniki wymieszać ze sobą dokładnie, następnie przykryć jakąś ściereczką i pozostawić na 12 godzin. Następnie po 12 godzinach chlebek włożyć do podłużnych blaszek.(wystarczą 2 blaszki, bo w 3 będzie za mało). UWAGA!!!! Jeśli chcemy piec chlebek ponownie należy zostawić pół słoiczka odczynu, czyli z tej miski odłożyć pół słoiczka tego rozczynu, z którego będziemy piec chlebek. Gdy chlebek będzie już w blaszkach, wierzch chlebka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać na wierzch słonecznikiem. Wstawić chlebek do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze 180stopni. (Już pod koniec trzeba pilnować, aby chlebek się nie spalił).!!!!!! ODCZYN, KTÓRY ODSTAWILIŚMY, NALEŻY WŁOŻYĆ DO LODÓWKI I MOŻE STAĆ BARDZO DŁUGO) SMACZNEGO:):):)