Sposób przygotowania:
Chleb razowy ze śliwką..
Do wody dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, śliwki przepłukujemy wodą i kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy do mąki, następnie sól i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy drożdże zaczną pracować wlewamy zaczyn do miski z mąką i szybko wyrabiamy. Ten wypiek nie lubi długiego wyrabiania jak normalne ciasto drożdżowe. Tu aby się tylko składniki wymieszały. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy aby sobie rosło. Gdy chlebek wyraźnie urośnie stukamy nim o blat...aby opadł. Smarujemy wierzch wodą i posypujemy nasionami. I znów odstawiamy do wyrośnięcia. Po 15 - 20 minutach wstawiamy do gorącego piekarnika( 180 stopni) na 40 minut. Po wyłączeniu pieca nie uchylamy drzwiczek przez jakieś 15 minut.*W tytuł zdjęcia wkradł się błąd..żurawina, a powinno być śliwka.