Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Chleb razowy ze śliwką..

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Fajnie jest zjeść kawałek świeżego ciepłego chlebka. I choć to niezdrowe, ale za to jakie przyjemne.

Chleb razowy ze śliwką.. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb razowy ze śliwką..

 

  • 600 g mąki razowej trzy zboża
  • 300 mililitrów ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 7 g świeżych drożdży
  • 5 suszonych śliwek
  • łyżka maku i sezamu do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy ze śliwką..
Do wody dodajemy drożdże, cukier i 3 łyżki mąki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, śliwki przepłukujemy wodą i kroimy na mniejsze kawałki wrzucamy do mąki, następnie sól i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy drożdże zaczną pracować wlewamy zaczyn do miski z mąką i szybko wyrabiamy. Ten wypiek nie lubi długiego wyrabiania jak normalne ciasto drożdżowe. Tu aby się tylko składniki wymieszały. Następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, przykrywamy i odstawiamy aby sobie rosło. Gdy chlebek wyraźnie urośnie stukamy nim o blat...aby opadł. Smarujemy wierzch wodą i posypujemy nasionami. I znów odstawiamy do wyrośnięcia. Po 15 - 20 minutach wstawiamy do gorącego piekarnika( 180 stopni) na 40 minut. Po wyłączeniu pieca nie uchylamy drzwiczek przez jakieś 15 minut.*W tytuł zdjęcia wkradł się błąd..żurawina, a powinno być śliwka.
Chleb razowy ze śliwką..
Wykładając pod każdy wypiek papier oszczędzamy sobie około 150 kalorii. W skali miesiąca jest to pokaźna sumka.