Sposób przygotowania:
Chleb wiejski
Do miski wlej 150ml wody, dodaj cukier i drożdże . Odstaw na 5 minut i ubij.W wiekszej misce wymieszj mąkę z solą, Na środku zrób wgłębienie, dodaj rozrobione drożdże. Połącz z taką ilością mąki, aby powstała miękka pasta. Przykryj miskę ścierką i odstaw na 20 minut, aż całość sie spieni. Teraz miski wlej pozostałą wodę oraz oliwę .Wymieszaj z mąką, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody, powinno powstać jędrne ciasto. Włóż ciasto do posmarowanej oliwą miski Obróć ciasto kilkakrotnie, aby pokryło sie tłuszczem.. Przykryj ścierką odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją obiętość. Wygnieć powietrze z ciasta, odstaw na kolejne 10 minut. Podziel ciasto na 3 równe części. Uformuj z nich kształt liny, splataj warkocz sklejając końcówki. Ukłóż na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstaw na 45 minut aż podwoi swoją objętość.Posmaruj ciasto oliwą, piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Smacznego życze!
evita0007
anemon
Agiatis