SUPERPRZEPIS

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie

Bardzo smaczny, długo świeży chleb na zakwasie z gotowanymi ziemniakami. Pasuje z wytrawnymi i słodkimi dodatkami, na śniadanie w domu i na kanapki do zabrania ze sobą.

Składniki:

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie

 

  • FAZA I:
  • aktywny zakwas żytni – 80 g
  • mąka żytnia typ 720 – 100 g
  • woda – 100 ml

 

Sposób przygotowania:

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie

ETAP 1:

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.

ETAP 2:

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie
Wszystkie składniki z pierwszej fazy wymieszać i odstawić na 8 godzin.

Wszystkie składniki z pierwszej fazy wymieszać i odstawić na 8 godzin.

ETAP 3:

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie
Dodać obie mąki i dokładnie wyrobić ciasto.

Po tym czasie do miski wlać wodę, dodać całe ciasto z pierwszej fazy, ziemniaki, sól, oliwę i obie mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie
Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki.

Następnie ciasto odgazować /wystarczy przemieszać/ i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki 36x8,5 cm.

ETAP 5:

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie
Foremkę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do ponownego wyrastania.

Foremkę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do ponownego wyrastania.

ETAP 6:

Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasie
Bardzo smaczny, długo świeży chleb na zakwasie z gotowanymi ziemniakami.

Wyrośnięte ciasto chlebowe naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na dno wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.