Sposób przygotowania:
Chleb wiejski z ziemniakami na zakwasieETAP 1:
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
ETAP 2:
Wszystkie składniki z pierwszej fazy wymieszać i odstawić na 8 godzin.
ETAP 3:
Po tym czasie do miski wlać wodę, dodać całe ciasto z pierwszej fazy, ziemniaki, sól, oliwę i obie mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Następnie ciasto odgazować /wystarczy przemieszać/ i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki 36x8,5 cm.
ETAP 5:
Foremkę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do ponownego wyrastania.
ETAP 6:
Wyrośnięte ciasto chlebowe naciąć ostrym nożem i wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na dno wrzucić pół szklanki kostek lodu i piec 10 minut. Następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
zbysiowa
anemon