Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jeśli chleb z ziemniakami, to to czemu nie z kalafiorem :)

Chleb z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z kalafiorem

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kalafiorem
Ugotowany kalafior (ja użyłam pozostałego z obiadu) wrzucić do garnka, wlać 100 ml wody i zmiksować blenderem na gładką masę. Do pojemnika od maszyny do chleba wsypać obie mąki, sól, cukier, sezam i drożdże. Dodać puree z kalafiora i koperek. Ustawić program wyrabiania ciasta. Gdy ciasto jest jednolite należy je przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, przełożyć do keksówki (10x30cm), przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastania, na około godzinę (mój chleb wyrósł już po około 30 minutach). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 40 minut (po 30 minutach wyjęłam go z formy i dopiekałam 10 minut od spodu).
Chleb z kalafiorem
Etap 1Ugotowany kalafior (ja użyłam pozostałego z obiadu) wrzucić do garnka, wlać 100 ml wody i zmiksować blenderem na gładką masę.
Chleb z kalafiorem
EtaDo pojemnika od maszyny do chleba wsypać obie mąki, sól, cukier, sezam i drożdże.p 2
Chleb z kalafiorem
Etap 3Dodać puree z kalafiora i koperek. Ustawić program wyrabiania ciasta. Gdy ciasto jest jednolite należy je przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Chleb z kalafiorem
Etap 4Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, przełożyć do keksówki (10x30cm), przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastania, na około godzinę (mój chleb wyrósł już po około 30 minutach).