SUPERPRZEPIS

Chleb wiejski z sokiem warzywnym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Chleb wiejski z sokiem warzywnym Więcej zdjęć (4)

Wyśmienity chlebek, chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku. Sok warzywny nadaje mu nie tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam!

Składniki:

Chleb wiejski z sokiem warzywnym

 

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego)
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb wiejski z sokiem warzywnym
Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić rękami, uformować podłużny bochenek i umieścić go w oprószonej mąką formie. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Tak przygotowany chlebek piec w 200st.C około 30 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Chleb wiejski z sokiem warzywnym
Wyrastanie pysznego chleba z sokiem warzywnym.
Chleb wiejski z sokiem warzywnym
Pieczenie pysznego chleba z sokiem warzywnym.
Chleb wiejski z sokiem warzywnym
Upieczony i ostudzony chleb z sokiem warzywnym.

Tagi:

chleb