Sposób przygotowania:
chleb wieloziarnisty na zakwasie
1 porcję zakwasu (około 2 łyżki),1 szklankę mąki żytniej graham i 1 szklankę letniej wody dokładnie wymieszać i zostawić na minimum 3 h( najlepiej na całą noc).Następnie dodać 1kg mąki wrocławskiej,3 łyżeczki soli,płatki owsiane,siemie lniane,pestki dyni oraz słonecznika,drożdże rozpuszczone w wodzie,3 łyżki oleju oraz 3 szklanki letniej wody.Wszystkie składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie zakwas odłożyć (żeby był na następny chlebek) a resztę przełożyć do dwóch prostokątnych foremek ( tortownica też może być) i ponownie odstawić na jedną godzinę.Włożyć do piekarnika na 15 minut na 150stopni a potem na 50min i 200stopni.Po upieczeniu wyłożyć z foremki,na chwilę odwrócić go do góry dnem.