elus1990

elus1990

Kucharz
[Przepisów: 14]

chleb wieloziarnisty na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny zdrowy chleb z ziarnami

chleb wieloziarnisty na zakwasie

Składniki:

chleb wieloziarnisty na zakwasie

 

  • 1 porcja zakwasu(około dwie łyżki)
  • 1 szklanka mąki żytniej graham
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1kg mąki wrocławskiej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżeczki soli
  • ok 3dkg drożdży
  • 3łyżki oleju
  • 3 szklanki letniej wody

 

 

Sposób przygotowania:

chleb wieloziarnisty na zakwasie
1 porcję zakwasu (około 2 łyżki),1 szklankę mąki żytniej graham i 1 szklankę letniej wody dokładnie wymieszać i zostawić na minimum 3 h( najlepiej na całą noc).Następnie dodać 1kg mąki wrocławskiej,3 łyżeczki soli,płatki owsiane,siemie lniane,pestki dyni oraz słonecznika,drożdże rozpuszczone w wodzie,3 łyżki oleju oraz 3 szklanki letniej wody.Wszystkie składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.Po tym czasie zakwas odłożyć (żeby był na następny chlebek) a resztę przełożyć do dwóch prostokątnych foremek ( tortownica też może być) i ponownie odstawić na jedną godzinę.Włożyć do piekarnika na 15 minut na 150stopni a potem na 50min i 200stopni.Po upieczeniu wyłożyć z foremki,na chwilę odwrócić go do góry dnem.