Sposób przygotowania:
Chleb z czarnuszką,pestkami słonecznika i otrębami
1.Drożdże rozcieramy z cukrem ,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,olej,czarnuszkę,pestki słonecznika,otręby,mąkę pszenną i stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto. 2.Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło. 3.Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce. 4.Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. 5.Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.