Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Błyskawiczny żytni chleb z piwem i czarnuszką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Chleb ten przygotowuje się dosłownie 5 minut, a po upieczeniu zachowuje długo świeżość. Moja rodzinka mówi, że drugiego, trzeciego dnia jest nawet lepszy niż taki zaraz po upieczeniu :)

 Błyskawiczny żytni chleb z  piwem i czarnuszką

Składniki:

Błyskawiczny żytni chleb z piwem i czarnuszką

 

  • 700 gram mąki żytniej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
  • 500 ml piwa jasnego
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Błyskawiczny żytni chleb z piwem i czarnuszką
Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia i ziarna czarnuszki, mieszamy. Do suchej masy wlewamy stopniowo piwo i cały czas mieszamy energicznie ciasto łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej za pomocą łyżki ciasto. Masło rozpuszczamy w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczone masło wylewamy na wierzch chleba. Chleb pieczemy 50 minut, wyjmujemy go z foremki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Tagi:

piwo chleb