Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - żytni z czarnuszką
W małej miseczce drożdże rozcieram z miodem, dodaję 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłej wody. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obie mąki przekładam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, purée z dyni, letnią wodę, płatki jaglane, sól i otręby owsiane. Bardzo starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodaję czarnuszkę, ziarna lnu i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Ciasto przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki. Ciasto jest dość kleiste, ale po wyrastaniu w lodówce będzie miało odpowiednią konsystencję.
Następnego dnia wyjmuję miskę z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Ciasto odgazowuję i przekładam do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych płatkami owsianymi. Jedna o wymiarach 8x27 cm, a druga 8x22 cm. Foremki nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby nacinam bardzo ostrym nożem i wstawiam do nagrzanego do 250°C. Zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę 30-35 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Obie mąki przekładam do miski miksera, dodaję wyrośnięte drożdże, purée z dyni, letnią wodę, płatki jaglane, sól i otręby owsiane. Bardzo starannie wyrabiam końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodaję czarnuszkę, ziarna lnu i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Ciasto przekładam do miski obsypanej mąką, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na całą noc do lodówki. Ciasto jest dość kleiste, ale po wyrastaniu w lodówce będzie miało odpowiednią konsystencję.
Następnego dnia wyjmuję miskę z lodówki i pozostawiam w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny. Ciasto odgazowuję i przekładam do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych płatkami owsianymi. Jedna o wymiarach 8x27 cm, a druga 8x22 cm. Foremki nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte chleby nacinam bardzo ostrym nożem i wstawiam do nagrzanego do 250°C. Zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę 30-35 minut. Upieczone przekładam na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Alex_M
zbysiowa
jaNina
anemon
msewka
Ilonar2301
anemon