Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Chleb z dyniowym puree i pestkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Słoneczny chleb z dyniowym puree i pestkami.

Chleb z dyniowym puree i pestkami

Składniki:

Chleb z dyniowym puree i pestkami

 

  • 15 dag puree z pieczonej dyni hokkaido

 

 

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Chleb z dyniowym puree i pestkami
Miąższ z dyni- połowę dyni hokkaido lekko skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzimy. Usuwamy pestki. Miąższ wyciągamy łyżką i dokładnie miksujemy. Odważamy 15 dag puree.Chleb z dyni na drożdżach- Do mąki dodajemy suszone drożdże, sól, cukier oraz pestki dyni, a następnie miąższ z dyni. Mieszamy dokładnie robotem kuchennym z hakiem lub rękoma. Wlewamy mleko podgrzane do 36 stopni i ponownie zagniatamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości (około 2 godzin). Ciasto oprószamy delikatnie mąką i zagniatamy przez 2-3 minuty. Przekładamy do foremki do chleba i odstawiamy na 30-40 minut. Pieczemy przez 30-35 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 220 stopni.10 minut przed końcem pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 190-200 stopni lub przykryć chleb papierem do pieczenia.