CathyKathy

CathyKathy

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Empanada ze szpinakiem i kozim serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Empanada czyli „umieszczone w chlebie” (hiszp. pan- chleb) smakowite nadzienie. Podawane w formie półksiężyców lub ciasta do serwowania w kawałkach. Pyszny farsz szpinakowy w sosie śmietanowym, suszonymi pomidorami i kozim serem.

Empanada ze szpinakiem i kozim serem

Składniki:

Empanada ze szpinakiem i kozim serem

 

  • Ciasto:

 

 

  • Farsz:

 

  • 1 opakowanie Szpinaku w sosie śmietanowym Hortex
  • 200 g koziego sera pokrojony w kostkę
  • 1 drobno pokrojona cebula średniej wielkości
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 10 połówek suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Empanada ze szpinakiem i kozim serem
Mąkę przesiać do miski dodać sól i wymieszać. Na środku uformować dołek. Rozpuścić drożdże w letnim mleku i wlać do wgłębienia. Roztwór wymieszać z odrobiną mąki, całość lekko przyprószyć mąką i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozpuścić masło i przestudzić. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto ręką, ubijać aż będzie odchodzić od ręki. Cebulę smażyć na oleju aż do zeszklenia. Dodawać pozostałe składniki farszu w kolejności: czosnek, suszone pomidory, szpinak z sosem śmietanowym, kozi ser, sól, pieprz. Dusić 15-20 minut na małym ogniu mieszając co kilka minut. Po tym czasie dodać pietruszkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Jeśli robimy empanadę w formie ciasta do krojenia to wyrobione ciasto należy podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na grubość 1 mm. Wyłożyć blachę wraz z bokami tak by 1 cm wystawał poza blachę. Nanieść farsz i przykryć 2 częścią rozwałkowanego ciasta. Pozostałe ciasto można wykorzystać do dekoracji na wierzchu poprzez wycięcie różnych wzorów i ułożenie kompozycji. Zagnieść boki, posmarować roztrzepanym białkiem aby ładnie się przyrumieniło. Piec 40 minut w temperaturze 200°C Natomiast miłośnicy formy półksiężyców, które są bardzo wygodną przekąską, z rozwałkowanego ciasta powinni wyciąć koła o średnicy około 10-12 cm. Umieścić farsz na środku i zagnieść jak pierogi. Brzeg można ozdobić widelcem. Aby serwować w oryginalny sposób można umieścić na blasze łączeniem do góry i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 30 minut w temperaturze 200°C