rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Empanada gallega

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drożdżowe ciasto, niczym chleb z ogromem farszu w środku. Wspaniałe na obiad jak i kolację. Hiszpańska wersja naszego kulebiaka.

Empanada gallega Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Empanada gallega

 

  • Na tortownicę o śr. 28cm

 

 

  • Farsz:
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 8 pieczarek
  • 100g wędzonego boczku
  • 1/2 opakowania mrożonej zupy prezydenckiej Hortex
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz do smaku

 

  • Sos:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku

 

  • Ponadto:
  • 1małe jajko do posmarowania wierzchu

Sposób przygotowania:

Empanada gallega
Ciasto: Mąkę mieszamy z solą. Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, mieszamy. Powoli wlewamy roztwór do mąki, dodajemy oliwę i zagniatamy dłonią na gładkie ciasto. Odkładamy na ok 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą ściereczką. Farsz: Na patelni topimy pokrojony na cieniutki słupki boczek wędzony. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulę oraz mrożoną zupę prezydencką i pokrojoną w słupki czerwoną paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania nadmiaru wody. Tuńczyka odcedzamy, podobnie postępujemy z kukurydzą. Jajka obieramy i kroimy w kostkę. Sos: Przecier pomidorowy łączymy z przyprawami, mieszamy. Przygotowania: 1/2 ciasta wałkujemy na śr ok 32cm. Przekładamy na środek dnia tortownicy. Środek smarujemy sosem i układamy kolejno: tuńczyka, część kukurydzy, farsz, kolejną część kukurydzy i jajka na twardo. 2/3 pozostałego ciasta wałkujemy na śr. ok 28cm. Przykrywamy wierzch farszu, a boki spodu zawijamy na górną część.Delikatnie nakładamy rant tortownicy, by nie uszkodzić ciasta. Pozostałą część ciasta dzielimy na 3 części, każdą rozciągamy na długi pasek i zwijamy warkocz. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy warkocz, również smarujemy resztą jajka. Na środku robimy ok 1cm otwór. Empanadę wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Jeżeli wierzch zbyt mocno się nam przyrumienia, przykryjmy go folią aluminiową. W niej również zróbmy mały otwór. Podajemy na ciepło lub zimno.
Empanada gallega
Przygotowujemy ciasta z mąki, soli, wody, drożdży i oliwy
Empanada gallega
Na środek pierwszego drożdżowego krążka wykładamy wszystkie składniki farszu
Empanada gallega
Przykrywamy wierzch, ozdabiamy i robimy mały otwór, by empanada mogła "oddychać"