Sposób przygotowania:
Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej
Szklankę kaszy (oddzielne gryczana i jaglana) wsypujemy na sitko i płuczemy. Przekładamy do słoika (0,9l) i zalewamy przegotowaną wodą.
Pozostawiamy na dwa dni pilnując by kasze były cały czas zakryte wodą (2-3cm ponad kasze).
Po 48 godzinach odlewamy większość wody i przekładamy do miski w której dokładnie blendujemy (konsystencja gęstej śmietany).
Dodajemy sól, siemię lniane i słonecznik (lub inne dodatki wg. upodobań)
Przelewamy do formy i pozostawiamy w zimnym piekarniku na 12godzin. Po tym czasie włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 180stopni. Pieczemy 60minut licząc od momentu rozgrzania piekarnika.
Pozostawiamy na dwa dni pilnując by kasze były cały czas zakryte wodą (2-3cm ponad kasze).
Po 48 godzinach odlewamy większość wody i przekładamy do miski w której dokładnie blendujemy (konsystencja gęstej śmietany).
Dodajemy sól, siemię lniane i słonecznik (lub inne dodatki wg. upodobań)
Przelewamy do formy i pozostawiamy w zimnym piekarniku na 12godzin. Po tym czasie włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 180stopni. Pieczemy 60minut licząc od momentu rozgrzania piekarnika.