Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej. Chleb bez mąki, idealny w diecie 3xbez (bez glutenu, cukru i nabiału).

Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej

Składniki na 1 foremkę

  • 1 szklanka kaszy gryczanej (białej, niepalonej)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • ostudzona przegotowana woda –tyle, by przykryć obie kasze
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • garść słonecznika

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej
Szklankę kaszy (oddzielne gryczana i jaglana) wsypujemy na sitko i płuczemy. Przekładamy do słoika (0,9l) i zalewamy przegotowaną wodą.

Pozostawiamy na dwa dni pilnując by kasze były cały czas zakryte wodą (2-3cm ponad kasze).

Po 48 godzinach odlewamy większość wody i przekładamy do miski w której dokładnie blendujemy (konsystencja gęstej śmietany).

Dodajemy sól, siemię lniane i słonecznik (lub inne dodatki wg. upodobań)

Przelewamy do formy i pozostawiamy w zimnym piekarniku na 12godzin. Po tym czasie włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 180stopni. Pieczemy 60minut licząc od momentu rozgrzania piekarnika.
Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej
Kasze jaglaną i gryczaną oddzielnie w słoikach moczymy
Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej
Odsączamy z nadmiaru wody i blendujemy :)
Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej
Dodajemy słonecznik, sól i siemię lniane
Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej
Pozostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy :)
Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej
Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej bez mąki
Chleb z kaszy jaglanej i gryczanej

Tagi:

pieczywo chleb