Sposób przygotowania:
Ziemniaczany chleb z kaszą gryczaną
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i mieszać aż drożdże się rozpuszczą i będą płynne. Następnie wlać wodę i olej, wsypać mąkę wymieszaną z solą, kaszę i ziemniaki zmielone lub starte na tarce o bardzo drobnych oczkach ( ziemniaki i kasza mają być przestudzone ). Wszystko połączyć używając drewnianej łyżki a następnie wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, przełożyć je do miski i zakryć ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia ale wcześniej wierzch posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 200 stopni i na dno wstawić naczynie z wodą lub wrzucić kostki lodu.
Gdy ciasto w foremkach wyrośnie szybko zrobić ostrym nożem nacięcia i wstawić blaszki do piekarnika.
Chleby piec 30 minut a potem kolejne 30 w temperaturze 180 stopni.
Upieczone chleby wystudzić na kratce.
Gdy podwoi objętość ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia ale wcześniej wierzch posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 200 stopni i na dno wstawić naczynie z wodą lub wrzucić kostki lodu.
Gdy ciasto w foremkach wyrośnie szybko zrobić ostrym nożem nacięcia i wstawić blaszki do piekarnika.
Chleby piec 30 minut a potem kolejne 30 w temperaturze 180 stopni.
Upieczone chleby wystudzić na kratce.