akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chleb na zakwasie z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Bardzo smaczny :) Piekłam go w dużej formie, dlatego jest dość niski. Serdecznie polecam!

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
1. Mąkę, sól, kaszę, olej i zakwas dobrze wymieszać. Wlewać stopniowo wodę, wyrabiając mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 10x22 cm lub większej. Odstawić przykryte ściereczką na około 5 godzin do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie piec w 220st.C około 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200st.C i piec jeszcze około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
Wyrobione ciasto na chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie.
Chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie
Upieczony chleb z kaszą jęczmienną na zakwasie.