Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Puszysty chleb drożdżowy z dodatkiem sporej ilości kaszy gryczanej. Sycący, lekko wilgotny, przepyszny!

Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną
Do misy robota wsypać mąkę, sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do misy wsypać ugotowaną (na sypko w osolonej wodzie) kaszę, wlać rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko. Przełożyć do formy (długa keksówka) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. wystudzić na kratce
Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną
Do misy robota wsypać mąkę, sól. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier.
Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną
Do misy wsypać ugotowaną (na sypko w osolonej wodzie) kaszę, wlać rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną
Przełożyć do formy (długa keksówka) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Drożdżowy chleb z kaszą gryczaną
Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. wystudzić na kratce