Sposób przygotowania:
Chleb z mąki pełnoziarnistej na zakwasie
Zakwas wymieszać z wodą (100 ml), dodać do mąk, wymieszać składniki w naczyniu az do połączenia się, a następnie przenieść się na stolnicę i podsypując odrobiną mąki wyrobić gładkie ciasto.W połowie wyrabiania dodać sól. Przykryć je ściereczka i pozostawić na 1h, po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt i złożyć krótsze brzegi do środka, obkręcić o 90 stopni i ponownie złożyć brzegi do środka, tak złożone ciasto pozostawić na 1h, a następnie ponownie rozwałkować i ponownie złożyć jak poprzednio (podbnie jak ciasto francuskie), pozostawić przykryte rowniez na 1h, po tym czasie rozwałkować i zwinąć w rulonik formując podłużny bochenek. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5-2 h do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzać piekarnik na maximum ( u mnie 250 stopni), zrobić kilka nacięć na wierzchu bochenka, gdy piekarnik sie nagrzeje na jego dno wrzucić kilka kostek lodu lub spryskać scianki wodą, wstawić chleb i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 225-220 i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, a następnie uchylić troszkę drzwiczki piekarnika, zmniejszyc temp. do 180 i suszyć chlebek jeszcze 5-10 minut, po tym czasie wyjąć chleb i ostudzic przed krojeniem. Smacznego!