Sposób przygotowania:
Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać wszystkie rodzaje mąk (z pełnoziarnistej wrzucić otręby które pozostaną na sicie) dodać sól i drożdże oraz cukier.Wymieszać suche składniki.Dodać 4 łyżki słonecznika,ponownie wymieszać.wymieszać. Wlać zakwas i olej i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Posypać górę około 2-3 łyżkami słonecznika. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Zapraszam!
misia5
monikaT83
Netka
monikaT83
eliza135
jaNina
monikaT83