SUPERPRZEPIS

Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Kolejny chlebek:),przygotowany z resztek różnych mąk ale wyszedł jak zwykle przepyszny i chrupiący

Składniki:

Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie

 

  • 110 g mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
  • 170 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 6-7 łyżek ziaren słonecznika
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 4 łyżki oleju
  • niepełna szklanka przegotowanej letniej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie
Zakwas wyjąc z lodówki na około 3-4 godziny przed przygotowaniem ciasta na chleb. Do miski przesiać wszystkie rodzaje mąk (z pełnoziarnistej wrzucić otręby które pozostaną na sicie) dodać sól i drożdże oraz cukier.Wymieszać suche składniki.Dodać 4 łyżki słonecznika,ponownie wymieszać.wymieszać. Wlać zakwas i olej i mieszać drewnianą łyżką. Stopniowo wlewać wodę i nadal mieszać łyżką.Gdy mieszanie jest już nie możliwe dokończyć wyrabianie dłońmi. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny,aby podwoiło swoją objętość w cieple. Po tym czasie ponownie wyrobić,przełożyć do keksówki i wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zwilżyć górę wodą. Posypać górę około 2-3 łyżkami słonecznika. Piec około 60 minut w 200 st. Po około 30 minutach nakryć folią aluminiową( piekarnik góra-dól). Wyjąć z piekarnika i foremki, ostudzić. Zapraszam!
Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie
do przesianych mąk dodać słonecznik i wymieszać
Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie
wlać olej zakwas i mieszać początkowo drewnianą łyżką
Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie
dolać wodę i wrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki
Zwykły chleb słonecznikowy na zakwasie
ponownie ciasto wyrobić przełożyć do foremki i posypać słonecznikiem