Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Chleb z naczynia żaroodpornego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wiadomo, że chleb upieczony samemu jest lepszy i zapewne tańszy, dlatego zdradzę Wam sekret na łatwy sposób przygotowania samemu chleba.

Chleb z naczynia żaroodpornego

Składniki:

Chleb z naczynia żaroodpornego

 

  • Składniki na rozczyn:
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • Składniki pozostałe:
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 400 ml wody letniej
  • 1 łyżeczka soli
  • Mak do posypki

Sposób przygotowania:

Chleb z naczynia żaroodpornego

I

Chleb z naczynia żaroodpornego
Przygotowanie rozczyny z drożdży, maki i wody. Odstawiamy do wyrosnięcia.

1. Drożdże kruszę do miski, wsypuję łyżkę cukru i mąki, wlewam stopniowo wodę i mieszam, uważając żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcie.

II

Chleb z naczynia żaroodpornego
Łaczymy wszystkie składniki na cisto, wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do naczynia.

2. Do miski wsypuję mąki, sól, wlewam wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na godzinę.
3. Następnie ciasto przekładam do naczynia żaroodpornego, nacinam i posypuję makiem.
4. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

III

Chleb z naczynia żaroodpornego

5. Gotowe, po wystudzeniu kroję i podaję z ulubioną szynką lub pastą.
6. Smacznego