Sposób przygotowania:
Chleb z octem bez wyrabianiaCiasto:
Składniki sypkie należy umieścić w dużej misce i dobrze połączyć, a następnie wymieszać (drewnianą łyżką) z wodą i octem. Ciasto ma być luźne i lepiące się.
Całość pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Forma:
Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Kolejne wyrastanie:
Przemieszane ciasto umieścić w formie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie, wierzch chleba spryskać wodą i posypać dowolnymi ziarnami lub otrębami.
Pieczenie:
Chleb piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku - najpierw 10 minut w 230 stopniach, a następnie 30 minut 220 stopniach. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.
Gotowy chleb zostawić na 5 minut w piekarniku bez otwierania drzwiczek. Następnie wyjąć go z blaszki i ostudzić na metalowej kratce.
Kroić minimum po upływie godziny.
gusia1000