Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Chleb z octem bez wyrabiania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chleb jest niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu. Dodatek octu imituje zakwas chlebowy. Polecam.

Chleb z octem bez wyrabiania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb z octem bez wyrabiania

 

  • (Forma o wymiarach 16 x 27 cm)
  • 500g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7g)
  • 70g płatków błyskawicznych/otrąb (u mnie płatki jaglane)
  • 3 łyżki nasion/pestek (u mnie pestki słonecznika)
  • 2 łyżki soli (płaskie)
  • 1 łyżka cukru (płaska)
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego 10%
  • 500 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z octem bez wyrabiania

Ciasto:

Chleb z octem bez wyrabiania
Do chleba można dodać ulubione ziarna, czy pestki.

Składniki sypkie należy umieścić w dużej misce i dobrze połączyć, a następnie wymieszać (drewnianą łyżką) z wodą i octem. Ciasto ma być luźne i lepiące się.

Całość pod przykryciem odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Forma:

Chleb z octem bez wyrabiania
Można użyć dużej keksówki lub dowolnej formy.

Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Kolejne wyrastanie:

Chleb z octem bez wyrabiania
Wyrośnięte ciasto powinno widocznie podwoić swoją objętość.

Przemieszane ciasto umieścić w formie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie, wierzch chleba spryskać wodą i posypać dowolnymi ziarnami lub otrębami.

Pieczenie:

Chleb z octem bez wyrabiania
Gotowy chlebek ma być zarumieniony.

Chleb piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku - najpierw 10 minut w 230 stopniach, a następnie 30 minut 220 stopniach. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia.

Gotowy chleb zostawić na 5 minut w piekarniku bez otwierania drzwiczek. Następnie wyjąć go z blaszki i ostudzić na metalowej kratce.

Kroić minimum po upływie godziny.