Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To najłatwiejszy chleb jaki może być! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki - bez konieczności wyrabiania, czy zagniatania ciasta. Chlebek zawsze się udaje, jest miękki, sprężysty, długo świeży i można go urozmaicić ulubionymi ziarenkami.

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)

3 chleby pieczone w średnich keksówkach:

Dodatki:

  • 5 łyżek pestek słonecznika (u mnie sezam)
  • 5 łyżek pestek dyni
  • 5 łyżek siemienia lnianego (w ziarenkach)

Sposób przygotowania:

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)

Ciasto:

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)
Wymieszane ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.

Pokruszone drożdże należy umieścić w misce i wymieszać z cukrem oraz ciepłą wodą.
Wsypać pozostałe składniki.

Całość dokładnie wyroić drewnianą (!) łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut - do podrośnięcia ciasta.

Przekładanie do foremek:

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)
Ciasto jest dość lepkie, ale takie powinno być.

Podrośnięte ciasto przemieszać łyżką i przełożyć do foremek wysmarowanych olejem.
Całość ponowie odstawić - na 30 minut.

Pieczenie:

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)
Pieczywo wstawiamy do nierozgrzanego piekarnika.

Chleby należy piec (bez rozgrzewania piekarnika) 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przechowywanie:

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami)
Chlebki przykryte bawełnianą szmatką będą dłużej świeże.

Ostudzone chleby należy przechowywać przykryte bawełnianą szmatką.
(Będą dużej świeże.)


Tagi:

pieczywo chleb