Sposób przygotowania:
Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania
Drożdże rozmieszać w dużym kubku z cukrem, łyżką odebranej od całości mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kefirem, wyrośniętym zaczynem i pozostałą wodą. Składniki muszą się tylko połączyć.
Wymieszane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (u mnie keksówka 21x11 cm), wyrównać powierzchnię i posypać czarnuszką.
Foremkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni i piec przez 90 minut. Jeśli wierzch będzie się za mocno spiekać, można go delikatnie przykryć.
Chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kefirem, wyrośniętym zaczynem i pozostałą wodą. Składniki muszą się tylko połączyć.
Wymieszane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (u mnie keksówka 21x11 cm), wyrównać powierzchnię i posypać czarnuszką.
Foremkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni i piec przez 90 minut. Jeśli wierzch będzie się za mocno spiekać, można go delikatnie przykryć.
Chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.