Sposób przygotowania:
Chleb bez wyrabiania
W misce mieszamy wodę z olejem i drożdżami. Dodajemy cukier i sól, mieszamy i wsypujemy mąkę. Drewnianą łyżką mieszamy składniki do ich połączenia.
Miskę zakrywamy folią spożywczą ( z ciastem oczywiście ). Wstawiamy ją na noc do lodówki a dnia następnego wyjmujemy miskę a z niej ciasto na podsypany mąką blat i szybko zagniatamy ciasto formując bochenek.
Oprószamy go mąką, zakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.\ Gdy ciasto rośnie wstawiamy do piekarnika naczynie żaroodporne, dno i pokrywkę, nagrzewamy do 200 stopni. Gdy się nagrzeje szybko wkładamy wyrośnięty bochenek do naczynia, zakrywamy pokrywką i pieczemy 35 minut.
Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę, studzimy i kroimy a potem zajadamy.
Miskę zakrywamy folią spożywczą ( z ciastem oczywiście ). Wstawiamy ją na noc do lodówki a dnia następnego wyjmujemy miskę a z niej ciasto na podsypany mąką blat i szybko zagniatamy ciasto formując bochenek.
Oprószamy go mąką, zakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.\ Gdy ciasto rośnie wstawiamy do piekarnika naczynie żaroodporne, dno i pokrywkę, nagrzewamy do 200 stopni. Gdy się nagrzeje szybko wkładamy wyrośnięty bochenek do naczynia, zakrywamy pokrywką i pieczemy 35 minut.
Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę, studzimy i kroimy a potem zajadamy.