zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb bez wyrabiania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na ten chleb znalazłam na FB. Idealny dla uczących się piec lub chcących zacząć przygodę z pieczeniem chleba.

Chleb bez wyrabiania

Składniki:

Chleb bez wyrabiania

 

Sposób przygotowania:

Chleb bez wyrabiania
W misce mieszamy wodę z olejem i drożdżami. Dodajemy cukier i sól, mieszamy i wsypujemy mąkę. Drewnianą łyżką mieszamy składniki do ich połączenia.

Miskę zakrywamy folią spożywczą ( z ciastem oczywiście ). Wstawiamy ją na noc do lodówki a dnia następnego wyjmujemy miskę a z niej ciasto na podsypany mąką blat i szybko zagniatamy ciasto formując bochenek.

Oprószamy go mąką, zakrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.\ Gdy ciasto rośnie wstawiamy do piekarnika naczynie żaroodporne, dno i pokrywkę, nagrzewamy do 200 stopni. Gdy się nagrzeje szybko wkładamy wyrośnięty bochenek do naczynia, zakrywamy pokrywką i pieczemy 35 minut.

Potem zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę, studzimy i kroimy a potem zajadamy.

Tagi:

chleb pieczywo