Sposób przygotowania:
Zwijane bułeczki z pastą warzywną
Do miseczki wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej, cukier, pokruszone drożdże oraz cztery łyżki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie rozcieramy i odstawiamy na 15 minut. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy sól oraz wlewamy mleko. Mieszamy łyżką.
Następnie dodajemy roztopione masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.
Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie stół oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Na całym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry o grubości 3-4 cm. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180*C przez 20 minut.
Następnie dodajemy roztopione masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.
Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie stół oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Na całym cieście rozsmarowujemy pastę warzywną. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Kroimy na plastry o grubości 3-4 cm. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180*C przez 20 minut.
CORAL