Sposób przygotowania:
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami
1. Kapustę drobno pokrój. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę oraz paprykę obierz i pokrój w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażaj około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewaj warzywa odrobiną wody i mieszaj. Dodaj kminek oraz sól i pieprz do smaku. Duś jeszcze przez 5 minut.
2. W mleku rozpuść drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wybór ciasto. Oprósz mąką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto wyłóż na stolnicę i lekko rozwałkuj. Pokrój na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu. Brzegi ciasta zlep formując kulę.
4. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp siemieniem lnianym. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2. W mleku rozpuść drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wybór ciasto. Oprósz mąką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto wyłóż na stolnicę i lekko rozwałkuj. Pokrój na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu. Brzegi ciasta zlep formując kulę.
4. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp siemieniem lnianym. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni.