Sposób przygotowania:
Chleb z czarnym sezamem i babką płesznik
Do miski wlać płynne składniki czyli wodę i olej. Wszystkie suche składniki wymieszać i wsypać do miski z wodą. Drewnianą łyżką wszystko połączyć.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Potem szybko zagnieść ciasto, uformować bochenek. Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić niech podrośnie.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, nagrzać do 200 stopni a potem szybko włożyć ciasto do naczynia i zakryć pokrywką.
Chleb piec 35 minut a potem jeszcze 20 ale bez pokrywki.
Chleb wyjąc z naczynia i studzić na kratce.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Potem szybko zagnieść ciasto, uformować bochenek. Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić niech podrośnie.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, nagrzać do 200 stopni a potem szybko włożyć ciasto do naczynia i zakryć pokrywką.
Chleb piec 35 minut a potem jeszcze 20 ale bez pokrywki.
Chleb wyjąc z naczynia i studzić na kratce.