WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tartaletki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo fajne danie nie tylko na ciepłą kolację, ale i do zabrania ze sobą na piknik po wystudzeniu. Kruche mini tarty ze szpinakiem i serem.

Tartaletki ze szpinakiem

Składniki:

Tartaletki ze szpinakiem

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Tartaletki ze szpinakiem
Przesianą mąkę z solą zagniatamy z masłem i jajkiem. Owijamy folią i schładzamy w lodówce ok godzinę.

Foremki smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy foremki. Przez papier wypełniamy je fasolą i zapiekamy ok 15 minut w 200 stopniach.

Szpinak oczyszczamy i drobno siekamy. Przesmażamy na maśle z czosnkiem aż odparuje woda. Studzimy i dodajemy fetę. Doprawiamy i mieszamy.

Wypełniamy nadzieniem tarteletki, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok 25 minut.