Sposób przygotowania:
Gniazdka ze szpinakiem i jajkiem
Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany szpinak. Smażyć aż szpinak odparuje całą wodę. Dobrze doprawić solą, pieprzem i gałką. Zestawić z ognia, dodać ricottę. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko.
Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się zrumieni ok 20 minut.
Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Ciastem wylepić foremki na duże muffiny formując gniazdko. Do każdego gniazdka nałożyć szpinak, wyszło po ok 1 łyżce na każde gniazdko.
Na wierzch wbić jajko i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się zrumieni ok 20 minut.