dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Chleb orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Prosty w przygotowaniu chleb sporządzony na zaczynie drożdżowym z dodatkiem orzechów włoskich. Pychota.

Chleb orzechowy

Składniki:

Chleb orzechowy

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb orzechowy
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy na kilka minut.

Mąki mieszamy ze sobą. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy drożdże. Lekko podsypujemy mąką i zagniatamy wstępne ciasto.

Odstawiamy na 1 godzinę. Następnie dodajemy sól i ciepłą wodę zagniatają elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.

Pozostawiamy na ok 30 minut. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy ok 50 - 60 minut w 190 stopniach. Smacznego!

Tagi:

chleb