Sposób przygotowania:
Chleb z amarantusem i orzechami włoskimiETAP 1:
Ziarna amarantusa zmielić na mąkę w młynku do kawy.
ETAP 2:
Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmielony amarantus. Dodać sól i połamane na mniejsze kawałki orzechy.
ETAP 3:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Wraz z olejem wlać do misy. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
ETAP 4:
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze wyścielonej papierem (lub w formie). Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut.
Wyrośnięty bochenek naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Piec około 40 minut, wystudzić na kratce.