Sposób przygotowania:
Chleb z pestkami dyni i słonecznikiemWykonanie:
Najpierw ciepłą wodę wlewamy do naczynia głębszego, wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól i wlewamy płynne składniki. Wsypujemy pestki dyni i słonecznik( najpierw podprażyłam je na patelni). Na końcu wlewamy olej i miksujemy( końcówka hak) koło 7-10 minut. Wyrobione ciasto zostawiam przykryte większą miską na godzinę.
Po godzinie ciasto odgazowuję i wkładam do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką. Zostawiam by ciasto wyrosło, teraz lekko obsypuje maka wierzch i nacinam ostrym nożem na wierzchu. Piekę 55 minut w 190 stopniach( spryskuje je wodą podczas pieczenia by skórka była chrupiąca.