Sposób przygotowania:
Chleb z pestkami dyni i słonecznika
Do miski wsypujemy obydwie mąki, pestki słonecznika i dyni, dodajemy zakwas, sól, cukier oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Drewnianą łyżką wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut. Upieczony chleb przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.
Ciasto odgazowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut. Upieczony chleb przekładamy na metalową kratkę, pozostawiamy do ostudzenia.