Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny, domowy pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem pieczonej papryki i suszonej cebuli w płatkach...

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

Składniki:

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

 

  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 kg pszennej mąki typ 650
  • 1 szklanka suszonej cebuli w płatkach
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

Etap 1

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą
Upieczona ostudzona i obrana ze skórki papryka.

Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Paprykę piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż skórka zacznie się rumienić, następnie ją ostudzić i obrać ze skórki.

Etap 2

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą
Upieczona papryka zmiksowana blenderem.

Paprykę zmiksować blenderem.

Etap 3

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 4

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Mąkę, suszoną cebulę i sól przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i zmiksowaną paprykę, wymieszać.

Etap 6

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 7

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 8

Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebulą

Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb papryka