Sposób przygotowania:
Chleb z pieczoną papryką i suszoną cebuląEtap 1
Paprykę przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Paprykę piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut, aż skórka zacznie się rumienić, następnie ją ostudzić i obrać ze skórki.
Etap 2
Paprykę zmiksować blenderem.
Etap 3
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 4
Mąkę, suszoną cebulę i sól przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 5
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i zmiksowaną paprykę, wymieszać.
Etap 6
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 7
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 8
Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.