Sposób przygotowania:
Przekładany chleb z wędzonym serem
Do miski miksera dać szklankę mąki 720 i całą mąkę pszenną, cukier, drożdże, sól, połowę szczypiorku. W małym rondelku na małym ogniu podgrzać mleko i masło, aż masło się rozpuści. Odstawić na 1 minutę, a następnie dodać do garnuszka z mlekiem i masłem wodę. Wszystko wlać do mąki. Wyrabiać za pomocą haka. Następnie dodawać po jednym jajku, mieszając aż się dobrze połączą. Dodać starty ser, suche zioła i dobrze wymieszać. Dodać stopniowo pozostałą mąkę i zagnieść, aż ciasto będzie nie będzie lepkie (gdyby było trzeba dodać mąki). Przenieść ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na jedną godzinę. W tym czasie upiec czosnek. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z główki czosnku odciąć górną cześć tak by, odsłonić ząbki. Zawinąć czosnek w folię aluminiową, wcześniej skrapiając oliwą z oliwek. Piec przez 40min aż będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wycisnąć czosnek ze skórek na ciasto jak w przepisie poniżej. Stolnicę posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrobić, następnie rozwałkować na duży prostokąt około 12x15cm. Posmarować 2 łyżkami roztopionego masła. Na to rozprowadzić równomiernie pieczony czosnek, ułożyć plastry sera, posypać ewentualnie ziołami. Pokroić ciasto na 6 jednakowych pasków za pomocą ostrego noża. Ułożyć paski jeden na drugim i pokroić na 6 kwadratów prawie równej wielkości.Foremkę keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Kwadraty przełożyć do keksówki stawiając je pionowo. Niezbyt ciasno bo ciasto ma mieć miejsce do podrośnięcia. Posypać wierzch resztą szczypiorku, polać 2 łyżkami roztopionego masła, przykryć i odstawić wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Piec przez 30-35 minut, aż na góra się zrumieni. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Podawać z masłem, lub ciepłą oliwą z oliwek z czosnkiem i ziołami ale z dobrym serem. Co kto lubi.Mała uwaga. Zdjęcia z etapów robienia ciasta są z użyciem wędzonej goudy. A chleb już upieczony z roladą ustrzycką. Wynikło to z tego, że pierwszy chleb tydzień temu był dla gości którzy nie dali mi szans zrobienia zdjęć po upieczeniu, dlatego robiłam powtórkę, ale z innym serem. I biorąc pod uwagę sery to uważam że rolada się lepiej spisała bo nie stopiła się tak bardzo jak gouda, co zresztą widać. Można wykorzystać prawie każdy ser, ale im intensywniejszy tym lepszy.