Sposób przygotowania:
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem
1. Zakwas wymieszać z przesianą mąką oraz letnią wodą. Przykryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. 2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, rozmarynem, skropić oliwą. Przełożyć na blaszkę i piec 20 minut w temp. 200 st, następnie ziemniaki przemieszać i piec kolejne 20 minut w temp. 200 st. Przestudzić. 3. Do miski wlać wodę, dodać zaczyn, przesianą mąkę. Zmieszać tylko do połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać ręcznie około 6 minut. Dodać ziemniaki, wrobić je ręcznie do ciasta. Uformować kulę, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Po 40 minutach ciasto złożyć jak kopertę, odstawić na kolejne 40 minut i znowu powtórzyć czynność. W sumie powtarzać 3 razy. Na koniec uformować kulę, przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut.Wierzch oprószyć mąką, odwrócić i uformować bochenek. Obsypać mąką, włożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką. Następnie włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zawinąć i wstawić na około 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, naciąć z wierzchu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temp. 220 st. Ostudzić.
marietta
czekoladka_m