Sposób przygotowania:
Chleb z pieczonymi ziemniakami
1. Zaczyn: Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przykryć miskę z zaczynem folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin do wyrośnięcia. 2. Ciasto: Wszystkie składniki oprócz zaczynu dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Dodać cały zaczyn i ponownie wyrobić do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (w temperaturze pokojowej) 3. Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić, uformować w okrągły bochenek i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Naciąć ostrym nożem z góry. 4. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 230st.C około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 190-200st.C i piec jeszcze około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Smacznego!