Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami owsianymi wg Alex_M
Na suchej patelni smażyć płatki aż staną się rumiane. Wystudzić. Do miski wsypać obie mąki, sól, cukier, wlać wodę, dodać płatki i zakwas (dokarmiony min 12 h przed przygotowaniem ciasta chlebowego). Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia (wyrabiać można oczywiście mikserem lub w maszynie). Po tym czasie ponownie wyrobić. Przełożyć do wybranej formy (użyłam dużej keksówki o długości 30cm). Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny do wyrastania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni. Piec 25 minut, wyjąć z formy i dopiekać 10 minut bez niej. Ostudzić na kratce a kroić dopiero gdy całkowicie ostygnie