Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Chleb z prażonym słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chleb z mielonym i uprażonym słonecznikiem ma świetny, charakterystyczny smak. Mielone ziarno idealnie komponuje się z mąką.

Chleb z prażonym słonecznikiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb z prażonym słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb z prażonym słonecznikiem
200 g ziaren słonecznika upraż na gorącej, suchej patelni. Mieszaj często, aby nie przypalić ziarenek. Gdy się zbrązowieją, ostudź i zmiksuj na bardzo drobno. Rozpuść w letniej wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, zmielony słonecznik i sól. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Ok 15 minut. Gdy ciasto jest za twarde, dodaj odrobinę wody, a jeżeli za luźne mąki. Pozostaw wyrobioną masę w lekko naoliwionej misce, pod przykryciem, na około 40-50 minut. Po tym czasie, uformuj bochenek chleba, lub jak wolisz dwa. Pozostaw ponownie na 30 minut i po tym czasie upiecz w 220 ° przez 35 minut. Gwarantuję 100% satysfakcji. Smacznego.
Chleb z prażonym słonecznikiem
Ziarna słonecznika upraż na gorącej patelni, uważaj aby nie przypalić
Chleb z prażonym słonecznikiem
Wyrób ciasto, poczekaj aż wyrośnie, uformuj chleb, odczekaj aż podrośnie i upiecz

Tagi:

chleb pieczywo