Sposób przygotowania:
Chleb z rukoląRukola
Rukolę należy zblendować z dodatkiem ciepłej wody.
Zaczyn:
Do rozdrobnionej rukoli należy wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz łyżkę mąki.
Wszystko razem wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ciasto:
Do dużej miski wsypać mąkę z solą. Dodać rukolowy zaczyn. Całość porządnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 60-80 minut do podwojenia objętości ciasta.
Formowanie:
Podrośnięte ciasto przemieszać dłonią i uformować z niego okrągły chlebek, który należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch można naciąć nożem.
Pieczenie:
Chleb wstawić do zimnego piekarnika, a temperaturę na 180 stopni.
Piec około 35-40 minut.
robaczek