Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1418]

Chleb z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonała inspiracja do wykorzystania rukoli, która zalega w lodówce. Chlebek jest bardzo smaczny i miękki.

Chleb z rukolą

Składniki:

Chleb z rukolą

 

Sposób przygotowania:

Chleb z rukolą

Rukola

Chleb z rukolą
Wodanie może być zbyt gorąca, ale dobrze, aby była ciepła.

Rukolę należy zblendować z dodatkiem ciepłej wody.

Zaczyn:

Chleb z rukolą
Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość.

Do rozdrobnionej rukoli należy wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz łyżkę mąki.
Wszystko razem wymieszać i odstawić na 10 minut.

Ciasto:

Chleb z rukolą
Odstawione ciasto powinno dwukrotie zwiększyć swoją objętość.

Do dużej miski wsypać mąkę z solą. Dodać rukolowy zaczyn. Całość porządnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 60-80 minut do podwojenia objętości ciasta.

Formowanie:

Chleb z rukolą
Z wierzchu chleb można naciąć nożem, ale nie jest to obowiązkowe.

Podrośnięte ciasto przemieszać dłonią i uformować z niego okrągły chlebek, który należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch można naciąć nożem.

Pieczenie:

Chleb z rukolą
Mój piekarnik jest gazowy i grzeje tylko od dołu.

Chleb wstawić do zimnego piekarnika, a temperaturę na 180 stopni.
Piec około 35-40 minut.