Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chleb z cebulą i ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chleb z dodatkiem smażonej cebuli, ziaren słonecznika i dyni jest bardzo smaczny i aromatyczny. Polecam.

Chleb z cebulą i ziarnami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Chleb z cebulą i ziarnami

 

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl wody
  • 2/3 szkl maślanki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki smażonej cebuli
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Chleb z cebulą i ziarnami
Drożdże wymieszać z cukrem trzcinowym, ciepłą wodą i 1/2 szkl mąki. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie do rozczynu wlać oliwę, wsypać pozostałą mąkę, sól i wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wsypać smażoną cebulę i ziarna. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką deskę i uformować chlebek. Włożyć do przygotowanej 30 cm. blaszki keksowej, odłożyć. Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem, posmarować białkiem i posypać ziarnami. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor, około 50-55 minut.

Upieczony chlebek wyjąć z formy i ostudzić na kratce. 
Chleb z cebulą i ziarnami
Z drożdży, cukru, ciepłej wody 10 dag mąki zrobić rozczyn
Chleb z cebulą i ziarnami
Następnie wlać oliwę, dodać mąkę i sól, wyrobić.
Chleb z cebulą i ziarnami
Pod koniec wsypać ziarna i smażoną cebulę
Chleb z cebulą i ziarnami
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować i włożyć do foremki.
Chleb z cebulą i ziarnami
Wyrośnięte ciasto naciąć nożem i posmarować białkiem, posypać słonecznikiem.
Chleb z cebulą i ziarnami
Włożyć do piekarnika i upiec na złoty kolor.