Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1583]

Tarta na cieście francuskim z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na obiad polecam tartę na cieście francuskim. Najpierw pieczemy ciasto. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Wrzucamy do piekarnika i zapiekamy. Podajemy na gorąco, ale taka tarta smakuje również na zimno. Można podać z sosem czosnkowym.

Tarta na cieście francuskim z warzywami

Składniki:

Tarta na cieście francuskim z warzywami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 45 dag mieszanki chińskiej
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • opakowanie ciasta francuskiego ( 30 dag )
  • papryka słodka mielona do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • czosnek suszony do smaku
  • curry do smaku

Sposób przygotowania:

Tarta na cieście francuskim z warzywami
1. Ciasto francuskie wykładamy do formy o wymiarach około 21 cm x 30 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy według przepisu na opakowaniu.

2. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.

3. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i roztrzepujemy, dodajemy przyprawy do smaku.

4. Na ciasto francuskie wykładamy warzywa, zalewamy sosem i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ścięcia się masy śmietanowo-jajecznej około 25-30 minut.

5. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można użyć dowolnych ziół i przypraw.