WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1881]

Chlebek czosnkowy odrywany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, aromatyczny, chrupiący z wierzchu i mięciutki w środku chleb drożdżowy z masłem czosnkowym i ziołami.

Chlebek czosnkowy odrywany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek czosnkowy odrywany

 

Sposób przygotowania:

Chlebek czosnkowy odrywany

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki oraz połowę mleka. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut.

Masło roztopić. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, resztę mleka, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Miękkie masło przełożyć do miseczki. Przecisnąć do niego ząbki czosnku. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 0,5cm. Posmarować go masłem czosnkowym. Pokroić na pasy o szerokości ok. 10cm, a następnie te pasy na kwadrawy o wymiarach 10x10.

Kawałki ciasta układać jeden przy drugim w formie keksówce.

Chlebek piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić i podawać.

Chlebek czosnkowy odrywany
Chleb czosnkowy odrywany po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Chlebek czosnkowy odrywany
Ciasto posmarowane masłem czosnkowym ułożone w foremce
Chlebek czosnkowy odrywany
Rozwałkowane ciasto drożdżowe posmarowane masłem czosnkowym
Chlebek czosnkowy odrywany
Ciasto drożdżowe na chlebek wyrośnięte w misce