Sposób przygotowania:
Chlebek czosnkowy odrywanyETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier i łyżkę mąki oraz połowę mleka. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut.
Masło roztopić. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól, resztę mleka, roztopione masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto i odstawić je na godzinę do wyrośnięcia.
Miękkie masło przełożyć do miseczki. Przecisnąć do niego ząbki czosnku. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości ok 0,5cm. Posmarować go masłem czosnkowym. Pokroić na pasy o szerokości ok. 10cm, a następnie te pasy na kwadrawy o wymiarach 10x10.
Kawałki ciasta układać jeden przy drugim w formie keksówce.
Chlebek piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić i podawać.